De verschillende soorten karpersoorten

Ben jij visfanaat? Dan weet jij ongetwijfeld dat iedere vissoort een groot aantal verschillende varianten herbergt. Bij de karperfamilie is dit natuurlijk niet anders. Ook binnen deze soort tref je allerlei aanverwante vissen aan. Wanneer jij karpers wilt kweken, is het natuurlijk wel makkelijk om te weten welke karpersoorten er allemaal zijn. Zodoende ben jij namelijk in staat om een weloverwogen keuze te maken. Daarom lichten wij in deze tekst een aantal bekende karpersoorten uit. Doe er je voordeel mee!

Europese karper

Allereerst behandelen we hier de Europese karper, door velen ook wel bestempeld als ‘gewone’ karper. Deze karpersoort kan enorme vormen aannemen, want hij kan tot wel 120 centimeter lang worden. Je herkent de Europese karper aan zijn vier baarddraden, twee korte op de bovenlip en een lange in de twee mondhoeken. Ook heeft deze karpersoort een lange rugvin. De Europese karper kan in de natuur 30 tot wel 40 jaar oud worden.

Kroeskarper

De kroeskarper heeft een bronzen kleur en beschikt over een schijfvormig postuur. Deze karpersoort wordt vaak tussen de 45 en 50 centimeter groot. Het is overigens wel mogelijk om een grotere kroeskarper aan te treffen. In dat geval gaat het vaak om een kruising tussen een Europese karper en kroeskarper. Handig om te weten: de kroeskarper heeft geen baarddraden. Hierdoor kun je hem makkelijk onderscheiden van de Europese karper.

Aziatische karpers

Binnen de karperfamilie komen we ook een aantal zogeheten Aziatische karpers tegen. Het gaat hierbij om de graskarper, grootkopkarper en de zilverkarper. De graskarper is torpedovormig en voedt zich met plantaardige materialen, de grootkopkarper heeft een grote kop met laag geplaatste ogen en de zilverkarper heeft wel wat weg van de grootkopkarper, maar voedt zich met plankton.

Koi karper

De koi karper is de meest waardevolle karpersoort en is doorgaans bijzonder kleurrijk. Deze soort is bijzonder geliefd onder kwekers. Hij levert over het algemeen vaak veel geld op. Helaas wordt er daardoor ook vaak misbruik van gemaakt. Zo zijn er allerlei websites die beweren koi karpers en materialen voor kwekers te verkopen. Zij staan hoog in zoekmachines, waardoor mensen denken dat ze betrouwbaar zijn. Vaak hebben zij websiteverkeer gekocht en daar hebben zij hun hoge positie aan te danken. Wij waarschuwen jou en ander websitebezoekers dan ook. Verdiep je eerst in de verkopende partij voordat jij een betaling doet.